Menu
EUR
Onderhoud Tuinmeubelen

Onderhoud Tuinmeubelen

Door: 't Swarte Schaep Reacties: 0

Het voorjaar lonkt! Wat worden we blij van de eerste warme zonnestralen. De deuren en ramen kunnen open en we hebben weer zin om de tuin en terras zomerklaar te maken. Eerst onderhoud plegen, dan genieten!

Onderhoud van RVS, aluminium, rope, wicker en kunststofmaterialen

Een tuinset van RVS of aluminium maak je eenvoudig schoon met een zachte spons en een sopje van groene zeep. Dat geldt ook voor materialen als wicker en rope. Kunststofmaterialen kun je nadien insmeren met autowax. Dat zorgt er voor dat vuil niet zo snel aankleefd. Ook voor vlekken die je met groene zeep niet weg gekregen hebt, kun je autowax gebruiken als schoonmaakmiddel.

Onderhoud van bamboe & riet

Gebruik zout voor het schoonmaken van meubelen of manden van riet of bamboe. Zout trekt namelijk vocht aan waardoor het riet en bamboe niet uitdroogt. Doe een stevige schep zout in een emmertje met water. Borstel hiermee over je meubel of mand en zie het resultaat! Door bamboe of riet te behandelen met zout voorkom je ook dat het bamboe of riet barst of los gaat zitten.

Onderhoud van Teakmeubelen

 

Zoals we in een eerdere blog over kwaliteitsverschillen in teak hebben beschreven, heeft nieuw teak van hoge kwaliteit (klasse A) een warme honingbruine kleur. Geleidelijk vergrijsd het teak door weersinvloeden en wordt het ook vuil door fijnstof, algen en mosvorming. Gelukkig geven de meeste mensen ook de voorkeur aan dit natuurlijk grijze patina want het heeft een chique uitstraling. Vuil, mos en groene aanslag willen we natuurlijk wel verwijderen, want we zitten niet graag op een vuile stoel en eten ook niet graag aan een tafel vol met groene aanslag. Door mosvorming blijft het hout bovendien veel langer nat en vochtig. Dat is ook niet prettig.

 

Teak is een hele duurzame houtsoort, maar heeft net als alle andere houtsoorten toch  onderhoud nodig. Goed onderhoud zorgt er niet alleen voor dat het teak “schoon” is, maar het verlengt ook de levensduur.

 

Denk er aan dat je voor het schoonmaken van teakmeubelen meubelen geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt als azijn, chloor of bleek. Deze middelen zijn tasten het hout aan. Een combinatie (mengsel) van groene zeep en soda is prima, maar wij hebben ook hele effectieve cleaners en protectors in het assortiment.

 

Hoe ga je te werk?

 

  1. Afspoelen met water

Spoel het tuinmeubel eerst goed af met water. Met een tuinslang gaat dit het makkelijkst. Gebruik beslist nooit een hoge drukreiniger! Daarmee spuit je het zachtere hout uit de nerven waardoor de nerven dieper worden. In deze diepere nerven blijven water en vuil langer achter. Hierdoor veroudert je meubel sneller en bestaat er kans op schimmel en rotting (te zien aan zwarte plekken in het hout).

 

  1. Insprayen met teakcleaner

Nadat je het meubel goed nat hebt gemaakt, breng je de teakcleaner ruimschoots aan op het meubel. Heeft je teakreiniger een sprayflacon, spray de tafel dan goed in. Heb je een cleaner zonder sprayflacon, breng de cleaner dan aan op een spons of doek en smeer het meubel hiermee in. Laat de cleaner even een paar minuten inwerken.

 

  1. Schoonmaken

Schrub met een zachte borstel, staalspons of schuurpad/handpad het meubel schoon. Wrijf in de richting van de nerf. Je zult zien dat er veel vuil van het hout af komt.

 

  1. Afspoelen en drogen

Na het schrobben van het teakhout is het belangrijk het meubel weer heel goed af te spoelen met schoon water. Er moet geen reinigingsmiddel achterblijven. Dat geldt ook wanneer je groene zeep/soda hebt gebruikt. Achterblijvende zeepresten kunnen schimmels veroorzaken. Laat daarna het teak goed drogen.

 

Toch nog zwarte vlekjes?

Zijn er nog zwarte vlekjes zichtbaar nadat het meubel is opgedroogd? Pak dan een fijn schuurpapiertje en schuur de zwarte vlekjes licht af. Doe dit wel met de hand en niet met een schuurmachine. Je voorkomt dan dat je teveel wegschuurt.

 

  1. Aanbrengen protector, teaksealer of olie

Om het teak water en vuil afstotend te maken, spray je het teak in met een speciale protector. Doe dit pas als het teak goed droog is. De protector zorgt voor een beschermende laag op het hout waardoor vuil, vocht en algengroei minder kans krijgen. Het verlengt bovendien de levensduur van het hout.

 

Geef je er de voorkeur aan dat de natuurlijke honingbruine kleur zo lang mogelijk behouden blijft, breng dan gelijk na aanschaf van het meubel en na elke schoonmaakbeurt een teaksealer aan.

 

En teakolie dan?

Teakmeubelen kunnen gelijk na aanschaf of na reinigen en schuren (waardoor de honingbruine kleur terugkomt) ook behandeld worden met teakolie. Het teakhout wordt hierdoor donkerder van kleur. Dat is wel een nadeel. Op een loungeset kan het gebeuren dat de olie afgeeft op de kussens. Ook dat wil je liever niet. Een voordeel van teakolie is dat het vetvlekken goed tegenhoudt. 

Teakmeubelen op kleur houden en behandelen met teakolie is intensiever dan de meubelen op een natuurlijke manier geleidelijk laten te vergrijzen. Je moet de meubelen reinigen, schuren en weer in de olie zetten. Bedenk dus goed of je dit wel wilt.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Recente artikelen

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »