Kwaliteitsverschillen in teak
Teak is teak, toch?
Nee, het ene teakhout is zeker het andere niet! Wij leggen je in deze blog graag uit hoe dat zit.
Tectona Grandis - Teakboom
Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis; in de volksmond gewoon de teakboom genoemd. De boom groeit in Zuid-Oost Azië en kan wel honderden jaren leven. Het hout bevat veel olie, kalk en hars, wat als een natuurlijke beschermlaag werkt. Het beste hout komt uit de binnenste delen van de boom als deze zo’n 30 jaar oud is. De jaarringen zitten dan dicht tegen elkaar aan waardoor het percentage olie in het hout toeneemt. Deze natuurlijke oliën zorgen ervoor dat het hout niet uitdroogt en verlengen de levensduur. Dit binnenste hout (het “kernhout”) is heel erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 1). De meubelen die gemaakt zijn van dit binnenste hout, gaan tenminste 25 jaar mee. Vaak nog veel langer.
Duurzame houtsoort
Teakhout heeft een hele natuurlijke en tijdloze uitstraling, het is weersbestendig en splintert en rot niet. Dat maakt het onderhoud ook veel makkelijker. Jarenlang is er echter overmatig en illegaal veel hout gekapt. Daarom is teak inmiddels uitgeroepen tot bedreigde houtsoort. Fabrikanten en importeurs moeten nu kunnen aantonen waar het hout vandaan komt en dat het legaal geoogst is. Het hout moet ook voldoen aan het FSC keurmerk.
Kwaliteitsklassen
Teakhouten meubelen worden meestal ingedeeld in de klassen A, B of C. Meubelen met klasse A worden geproduceerd uit het 30 jaar oude kernhout. Meubelen in de B klasse worden gemaakt van de buitenste laag van het kernhout. Het hout heeft een lichtere kleur, een meer onregelmatige nerf en bevat veel minder natuurlijke olie dan het echte kernhout. Teak in klasse C wordt gemaakt van de buitenste lagen van de boom en bevat veel spinthout. Dat is het niet-verkernde hout en zit tussen de bast en het kernhout in. Spinthout heeft niet dezelfde eigenschappen als kernhout en is ook erg zacht. Door de korte levensduur is het zeker niet geschikt voor tuinmeubelen. Het kernhout is dus het meest donker gekleurd, naar buiten toe wordt het hout steeds lichter.
Teakhout met klasse A is aanzienlijk duurder dan teakhout in de lagere klassen. Dat is ook gerechtvaardigd want de levensduur is ook veel langer. Het kan jarenlang in weer en wind staan, zonder kwaliteitsverlies. Het hoogwaardige nieuwe teakhout van Royal Botania, Traditional Teak, Vincent Sheppard en Gommaire bevindt zich uiteraard in deze A klasse.
Uiteraard zijn er ook veel boeven in de markt die mindere kwaliteit teakhout (uit de C of B klasse) proberen te verkopen als teakhout van de hoogste kwaliteit. Bij aankoop van tuinmeubelen is het dus belangrijk hier goed op te letten en goed te informeren!
Gerecycled teakhout
Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled teakhout voor het maken van tuinmeubelen. Daar is niks mis mee. Het hout stamt bijv. af van oude gebouwen die zijn afgebroken. Doordat het hout nog steeds van hoge kwaliteit is (uit klasse A) kan het prima aangewend worden voor een nieuw doel. Ook dit hout is gecertificeerd. Gerecycled teakhout heeft een robuuste uitstraling. Het oogt al veel meer doorleefd. Soms zijn er kleinere stukken teak in het hout verwerkt om gaten op te vullen. Dat past bij het unieke karakter van het hout. Gerecycled teakhout is het toppunt van duurzaamheid!
De meubelen van Gommaire zijn grotendeels gemaakt van dit gerecyclede teakhout.
Vergrijzen
Nieuw teak heeft een warme honingbruine kleur. Na verloop van tijd zal het teak door weersinvloeden vergrijzen. Hier hoef je niks voor te doen. Het komt door de kalk in het hout. Gelukkig geven de meeste mensen ook de voorkeur aan dit natuurlijk grijze patina. Behoud je toch liever de warm bruine kleur? Dat vergt meer tijdsinvestering en onderhoud.